14-18 oktober 2022

Följ med landskapsfotografering Photoadventures och Anders Jorulf på en inspirerande fotokurs- och äventyrsresa till Färöarna. Vi vänder oss till dig som är nybörjare inom fotografering, hobby- eller semipro-fotograf. Vi fördjupar oss i bildskapandet, teknik och kamerainställningar och avslutar dagarna med kreativa bilddiskussioner, utmanande fotouppgifter och Lightroomutbildning. Detta under ledning av en av Sveriges främsta landskapsfotografer.

Detta är fotoworkshopen och äventyrsresan för Dig som vill uppleva Färöarna och dess landskap och samtidigt få möjlighet att lära dig landskapsfotografering. Vi besöker de norra och södra delarna av denna ögrupp. Vi fotograferar under dagtid och ser om vi kan fånga norrskenets magiska ljus under natten. Det här är resan för Dig som verkligen vill uppleva det fotografiska äventyret till ett riktigt fördelaktigt pris.

Vår filosofi på Photoadventures är att ge Dig som fotograf möjligheten att fokusera på bildskapandet, tekniken samt att ta riktigt bra bilder. Därför inkluderas boendet, all frukost, hyrbilar, bränsle och vägskatter i alla våra priser.

OM FÄRÖARNA
Färöarna ligger på 62 grader norr, 7 grader väst i Nordatlanten. Öarna ligger norr om Hebriderna, nordväst om Shetlandsöarna, väster om Norge och sydost om Island. Ögruppen är med sina 18 öar och 11 holmar, från Enniberg på Viðoy i norr, till Sumbiarsteinur söder om Suðuroy, 118 kilometer lång. Kustlinjen är på 1 117 kilometer. Särskilt västkusten är markant med sina höga, lodräta fågelberg. Den genomsnittliga bergshöjden är 300 meter över havet. Färöarnas sammanlagda yta är ungefär hälften så stor som Gotlands, men har nästan lika stor befolkning och alltså dubbelt så hög befolkningstäthet. Torshamns invånarantal är dock ungefär hälften av Visbys.

TRANSPORT & BOENDE
På Färöarna åker vi i minibuss. Vi bor i dubbelrum centralt i Torshamn. Där finns tillgång till affärer, restauranger och trevliga caféer.


RESANS HÖJDPUNKTER
- Norrskens fotografering (vid norrsken samt klart väder endast i oktober)
- Mulafossurs vattenfall
- Saksun Church
- Magiska vägtunnlar som tar oss emellan öarna
- Klaksvik och sedan ut på Bordoys udde
- Tjornuvik
- Vandra till Laitisvatn (Sørvágsvatn)
- Saksun med omgivningar
- Vägen mellan Sandavagur & Gasadalur
- Gjogv
- Besök i fiskevisten


Vi har många års vana av att leda både stora och mindre fotogrupper och har goda referenser från privatpersoner och företag. Anders Jorulf, vår fotoguide och lärare, är en av Sveriges mest meriterade landskaps- fotografer med flera uppmärksammade utställningar i såväl Sverige, Grekland och USA. År 2018 utkom Anders andra landskapsfotobok ”Själslig Ro i Nordiskt Landskap” på förlaget Votum.

KURSINNEHÅLL:

Kursen fokuserar på:
- Kamerateknik
- Bildkomposition
- HDR och panoramafotografering
- Bländarinställningar
- Landskapsfotografering med olika brännvidder

- Olika kamerafilter samt dess funktionalitet
- Långa versus korta slutartider
- Daglig personlig coachning
- Bildredigering i Adobe Lightroom
- Daglig bildgenomgång och personlig feedback.

Anders är din personliga coach och guide under hela resan.

DENNA RESA PASSAR
Resan passar alla som har ett stort intresse för fotografi, landskap och äventyr. Oavsett om du har mycket erfarenhet eller bara vill lära dig ta bättre bilder så är du varmt välkommen att följa med.

Vad som är speciellt med detta äventyr är Anders personliga coachning och unika kunskap om Föräarna.

NÄR ÅKER VI:
14 - 19 oktober 2022. Den här resan är en förlängd weekendresa.

PRIS & PROGRAM
Pris: 21 500 SKR/person 

I resan ingår:
- Plats i minibuss, vägavgifter och drivmedel
- Delat boende med frukost under vistelsen
- Fotokurs samt daglig guidning
- Utlåning samt ”pröva på” Lumix S1R kamera samt objektiv utan kostnad
- Utbildning i Lightroom
- Personlig coachning under veckan

Det här ingår inte:
- Flygresa t/r Stockholm/Arlanda - Färöarna
- Foto – och datautrustning med tillbehör
- Kläder lämpade för uteaktiviteter på Färöarna
- Rese-, olycks- samt kameraförsäkringar
- Lunch, middag samt personligt snacks.


Hummingbird, hjälper dig med flygbiljetter. Hummingbird är auktoriserad researrangör och möjliggör klimatkompenserade resa. Önskar du anlända tidigare eller åka hem senare än vad datum som är angett, ändrar du det enkelt hos vår researrangör Hummingbird.

När reser vi samt bokning:
Avresa 14 oktober 2022
Hemkomst 19 oktober 2022

SAS flyger t/r Arlanda - Färöarna.
- 14 oktober. Avresa kl 07.05. Ankomst 11.15
- 19 oktober. Avresa kl 13.05. Ankomst kl 18.20Bokning och förfrågan:

bokning@photoadventures.se

- Programblad


Antal deltagare:
Resan är avsedd för 3- 12 personer

Program:
Programmet kan p.g.a. av väderleken komma att ändras.

Fotokurs:
Resan fokuserar på landskapsfotografering, norrskensfotografering (om detta ges tillfälle) samt dagliga utflykter till olika – kända som okända – platser på Färöarna. På kvällarna går vi igenom deltagarnas bildmaterial och ger möjlighet till förbättringsförslag. Vi går även igenom Lightroom i mån av tid och för den som önskar detta. 

Fotoinstruktörer på resan är, förutom Anders, Hubbe Wojytna från Molanders med mångårig vana från fotografering i olika miljöer. 

Om det uppstår möjlighet för norrskensfotografering kommer vi att föreslå för den som önskar att åka ut med oss och fotografera norrsken. Detta innebär att vi behöver vara ute några timmar samt att antalet sovtimmar blir mindre. Valet att åka ut om det uppstår norrsken är helt frivilligt men rekommenderas starkt. Naturligtvis lär vi ut norrskensfotografering och hur du bäst ska fotografera detta fantastiska naturfenomen. 

Transport:
Vi åker i minibuss vilket möjliggör att färdas på samtliga vägar samt tunnlar på ön. Maximal restid till / från olika destinationer är ca 90 minuter från boendet, och förutsatt att vi inte stannar på vägen. Vägskatter samt vägtullar ingår i kursens pris.

Preliminärt program

Dag 1 – Ankomstdag (14 oktober)
Vi landar på Färöarnas flygplats ca kl. 12.15 (om SAS tidtabell håller). Flygplatsen är väldigt liten. Efter att vi hämtat våra väskor söker vi oss till våra hyrbilar för att därefter åka in till vårat hotell som ligger centralt. Vi packar upp våra saker och har en första genomgång av Färöarna, programmet samt väderleken de dagar vi är på ön.

Om vädret tillåter åker iväg till Färöarnas högsta plats där vi i lugn och ro går igenom de olika reglagen på kameran samt börja fotograferingen. Denna eftermiddag lär vi känna kameran samt för de som är mer avancerade fotografer lär vi ut panoramafotografering.

Dag 2 (15 oktober)
Efter frukosten är det avfärd över till andra sidan ön. En bilfärd som tar ca 90 minuter.

Denna dag kommer vi få uppleva mindre vattenfall, natursköna platser samt få möjlighet till riktigt bra landskapsfotografering. Vi kommer att fokusera på olika slutartider, landskapsfotografering och om vädret tillåter – norrskensfotografering. På kvällen går vi tillsammans igenom deltagarnas bilder och kikar på Lightroom för den som så önskar.

Dag 3 (16 oktober)
Efter frukosten tar vi oss till en av de finaste vattenfallen som finns i Norra Europa (enligt mig; Anders). Vi stannar upp och vandrar på detta ställe där vi får en fantastisk möjlighet till riktigt bra landskapsfotografering. Har du drönare och vädret tillåter är detta platsen för dig. På eftermiddagen försöker vi hinna med en kortare vandring längs med en flodfåra där vi fokuserar vår fotografering på landskap och vattendrag i naturskön miljö. På kvällen går vi igenom deltagarnas bilder samt kikar på Lightroom för den som så önskar.

Dag 4 (17 oktober)
Den här dagen kliver vi upp i ottan så att vi kommer iväg tidigt. Tanken är att vi ska åka till en av de mest avlägsna fiskelägen på Färöarna där vi kommer att få uppleva storslaget landskap. Denna dag ska vi fotografera hav, berg och storslagenhet. Vi kommer att fokusera vår fotografering på lång och kort slutartid där vi dels fångar dropparna, men även havets långa dyningar som slår upp mot klipporna och formar bilderna vi vill ha.

Dag 5 (18 oktober) 
Här har vi möjlighet att besöka några av de platser vi redan varit på. Detta för att ge Dig som fotograf möjlighet att återse landskapet och miljön och på så sätt möjliggöra för dig att ta bättre bilder.

Dag 5 (19 oktober)
Vi gör oss redo för hemfärd.

FOTOUTRUSTNING/TEKNIK
- systemkamera
- objektiv I – från 15mm och uppåt. Zoomobjektiv eller fasta objektiv går bra.
- objektiv II – det går bra att ta med sig ett större zoomobjektiv, dock kommer kursen att fokusera på landskapsfotografering och inte fågel- eller djurfotografering.
- polariseringsfilter (frivilligt)
- ND 6 filter
- kameraväska / ryggsäck
- bärbar dator
- Lightroom (frivilligt)

Utrustning:
- Vandringskängor
- Promenadskor
- Regnkläder (Jacka / byxor / mössa)
- Strumpor och sockor (flera ombyten)
- Kort- och långärmade skjortor/tröjor (ombyten)
- Varma tröjor (huvtröja, collage tröja etc. –ombyten)
- Varm jacka för att stå utomhus och fotografera (lager-på-lager principen)
- Varma byxor för att stå utomhus och fotografera (lager-på-lager principen)

- Enklare kläder för middag på restaurang
- Plåster
- Vindjacka
- Vindbyxor
- Vattenflaska
- Termos
- Ryggsäck (liten rygga går bra), extra utrustning (för den som vill glänsa lite)
- Vantar / handskar
- GPS
- Merinoull tröjor
- Ullstrumpor
- Långkalsonger
- Försvarets hudsalva
- Visselpipa

Försäkring:
- Avbeställnings- och reseförsäkring samt olycksfallsförsäkring
- Sakförsäkring

Boende:
- Tórshavn (Torshamn), Färöarnas huvudstad, var vi bor i dubbelrum. Frukost ingår.

Mat:
- Vi äter på lokala restauranger i huvudstaden samt utefter vägarna. Var beredd på att lunchen kan bestå av ”sandwich” vid en bensinstation. Kvällsmat intar vi vid lokala restauranger i Torshamn.

Valuta samt kreditkort:

På Färöarna betalar man i DKK, (Danska krona). De flesta kreditkort gäller i stort sett överallt på Färöarna.


Övrigt / Säkerhet
- Egen tid kommer att finnas för att gå igenom sina bilder samt för eventuell redigering.
- På kvällarna försöker vi inta gemensamma middagar om det finns möjlighet till detta och alla vill.
- Färöarna är en ögrupp mitt i Atlanten där vädret kan slå om väldigt fort. Därför kan programmet komma att ändras. Information om eventuella ändringar baserade på väder kommer att ges under resans gång.
- Där ingenting annat är föreskrivet är drönare tillåten på Färöarna.
- Färöarna tillhör Danmark varvid lokal valuta är Dansk krona. Visum eller pass behövs inte för inresa till Färöarna för skandinaviska medborgare eller medborgare som har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Rekommenderat är att alltid ha med sig giltigt pass samt körkort/identitetsbevis. 

- Det är väldigt viktigt att samtliga deltagare beaktar säkerheten och följer de lokala rekommendationer samt föreskrifter som finns på Färöarna. Det är viktigt att vandra på endast utstakade stigar och gångvägar. Djurlivet får inte störas. Vi som ledare kommer att informera alla deltagare om eventuella risker och be er att respektera i dessa ifall vi säger att det är olämpligt eller farligt/olägligt att besöka vissa platser/områden.

Photoadventures tar inte ansvar för deltagare som inte följer de lokala föreskrifter som finns eller fotoadsventures.se ́s säkerhetsråd och föreskrifter på plats. Fråga oss som leder denna resa innan du avser gå eller vandra iväg ifrån gruppen, så kan vi ge dig rekommendationer om säkerheten på plats.

- Maten på Färöarna består av fisk, skaldjur, lamm och nötkött. Vin, öl samt övriga drycker finns på de restauranger vi besöker.